BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

AZERBAYCAN’IN 103. CUMHURİYET BAYRAMI KUTLANDI

Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu ve Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği , tarafından Azerbaycan’ın 103. Cumhuriyet bayramı bir resepsiyonla kutlandı.

 

Anatolya düğün salonunda yapılan pandemi nedeniyle az kişinin katıldığı 28 Mayıs Azerbaycan’ın Cumhuriyet Günü"  resepsiyonu,saygı duruşu ve Türkiye Azerbaycan Milli marşlarının okunmasıyla devam etti.

Şehitler için Ehlibeyit Alimler Derneği başkanı Zeki Tümay Kuran-ı Kerim okudu.

 

Konuşmasına ‘İki Devlet, Tek Millet’ vurgusu ile başlayan Iğdır valisi H. Engin Sarıibrahim , “Bugün iki devlet, tek milletle bu coğrafyada bağımsızlığımızı, hürriyetimizi, özgürlüğümüzü, kardeşliğimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz ve her daim ayakta tutacağız. Rahmetli Resulzade’nin de ifade ettiği gibi ‘Bir kere yükselen bayrak bir daha inmeyecektir.’ Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kaderimizdir.

Ticaretin, ekonominin, sosyal iletişimin, teknolojik paylaşımın önemli olduğu bir süreç yaşamaktayız. Bunu Karabağ Zaferinde çok daha iyi gördüğümüzü düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti kardeşi olan, dostu olan, kadimden beri beraber olduğu milletiyle beraber Karabağ problemini ortadan kaldırmıştır. Elbette burada iki devletimizin iki büyük liderine de sonsuz şükranlarımızı arz etmemiz gerekiyor.

Bu duygu ve düşüncelerle umut ediyorum ki ilerleyen yıllarda da Azerbaycan Cumhuriyet Bayramını daha mutlu, daha güçlü, daha müreffeh hep birlikte kutlayacağız. Türk kültürünün, Türk milletinin dünyaya sevgiyi, barışı, kardeşliği getireceğinden hiç şüphemiz yoktur. Rabbimden en büyük niyazım bugünlerde hep birlikte olabilmektir. Bu birlikteliğe kanıyla, canıyla kuvvet veren şehitlerimize, canını dişine takan gazilerimize ve emeği geçen tüm geçmişlerimize Allah gani gani rahmet eylesin.” dedi.

          

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Ziya Zakir Acar, bağımsızlığa giden süreçte Mehmet Emin Resülzade ilk Türk Cumhuriyetini kurmuş fakat Sovyetlerin baskısı ile 2 yıl ancak bağımsız olmuştur.Aradan geçen süreçte bağımsızlık ateşi bir kerede 1990 yılında alevlenmiş ve Sovyetlerin zinciri kırılarak bağımsız Azerbaycan devleti kurulmuştur.Bundan sonrada sonsuza kadar var olacaktır.”dedi.

               

Azerbaycan Kars Baş konsolosu Nuru Guliyev’de “1920 yılında Azerbaycan Türk cumhuriyetini yıkan Sovyetler birliği,Azerbaycan Türklerinin bağımsızlık ateşini söndürememişlerdir.Aradan geçen sürede 1991 yılında yeniden bağımsızlığa kavuşulmuş bugün bölgenin en güçlü ülkesi olmuştur.İşgal edilen topraklar azad edilmiş Azerbaycan devleti daha çok güçlenmiştir. İki devlet bir millet felsefesi ile Türkiye’nin de desteği ile kurulan işbirliği sayesinde Türkiye Azerbaycan kardeşliğini bütün dünya görmüştür.”şeklinde konuştu.

               

Daha sonra bağımsızlığa giden yolda Mehmet Emin Resulzade’nin verdiği mücadele salyt gösterisi ile anlatıldı.

       

Slaytta, bağımsızlık yolunda güçlü Azerbaycan için mücadele eden Mehmet Emin Resulzade, Ebülfez Elçibey,Haydar Aliyev ve İlham Aliyev’den bahsedilerek bugünkü Azerbaycan’ın bölgenin güçlü devleti olduğu vurgulandı.

               

Programa, Iğdır valisi H. Engin Sarıibrahim ,Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar,Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Serdar Ünsal,Küresel gazeteciler derneği Iğdır temsilcisi Cabbar Şıktaş ve davetliler,  protokol üyeleri  katıldı.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz