BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

DEVLET KATKISIYLA IĞDIR’DA BİR TARİH YOK OLUYOR

Iğdır Tuzluca’da bulunan Ünlendi ( Demir Sıkan) köyünde yaşayanların hayatı, köylerine baraj yapılacağı iddiasıyla bir anda değişti. Geçmişi yüzyıllara dayanan köylerinin baraj nedeniyle istimlak edilmesi üzerine ortada kalan köylüler, “Devletin bize sahip çıkması için Suriye’den mi gelmemiz gerekiyor veya PKK lı mı olmamız gerekiyor?" diyerek DSİ(Devlet Su İşleri)’nin istimlak yöntemine ağır sözlerle tepki gösterdiler. Köyleri boşaltılan ve çok az parayla evleri ellerinden alınan Ünlendi köyü sakinleri, Devlet, bize yeni bir köy yapmadığı gibi ölülerimize dâhi yer göstermedi. Ölülerimiz suyun altında mı kalacak?” diyerek tepki gösterdi.


"DEVLETİN UZANTILARI BİZLERİ PLANLI OLARAK DAĞITIYOR"
Iğdır ovasının ve Tuzluca'nın hem içme suyunu hem de arazisinin büyük bölümünü sulayacak olan Ünlendi köyü, baraj kapsamında kaldı ve istimlak edilerek boşaltılmaya başlandı. Köyün yeni bir yerde yapılmaması köylüler arasında büyük bir şaşkınlık ve endişe yarattı. Kendilerine arazilerini de ekip biçecekleri mesafede yeni bir köy yapılmaması durumunda köylüler, “Böyle bir durumda ortaya şu durum çıkmaktadır. Devletin Iğdır’daki temsilcileri bizleri bu yöntemle dağıtarak arazilerimizi de el altından komşu köylere peşkeş çekmiş olacaklar” şeklinde konuştular.




BİZE YAPILAN SÜRGÜN VE ZULÜMDÜR
Ünlendi köylüsü karşısında basını görünce çaresizliğini ağlamaklı sözlerle dile getirirken, kimi zaman devleti ve uzantısı olan değer tesbit komisyon ekibini suçladı, kimi zaman ise kendi aralarında para alanları ‘ihanetçi’ olarak suçlayarak yetkili makamlardan yardım istedi. Devletin kendilerine üç beş kuruş verip uzaklaştırarak gerçek anlamda mağdur edileceklerini söyleyen Ünlendi köyü sakinleri, “Siz basınsınız, aklınız bizden daha çok erer, bizim başımıza gelen türden başka bir istimlaka rastladınız mı? Bizim ki istimlak değil gerçek anlamda sürgün ve zulümdür. Bu nasıl bir köy kaldırma, köylünün eline üç beş kuruş verip resmen defediyorlar. Başka yerde bunu yapsalar ya, şimdiye kadar elli tane iş makinası yakılmış, valilikler protesto edilmiş otoyollar trafiğe kapatılmıştı. Ama bizler böyle yapmadığımız için devletin Iğdır’daki temsilcileri, yasayı da bahane ederek bizleri geçmişi yüzyıllara uzanan köyümüzden sürgün ediyorlar. Peki bizler ne yapacağız, verilen paralardan şehirde bırakın ev almayı, kiralık ev tutsak peşin kira, depozit derken sıfırı tüketiyoruz. Peki ondan sonra ne olacak, hırsız mı olalım, dağa mı çıkalım, hangi suçu işleyelim?" diyerek Ankara'ya seslendiler.



FAYDA HALA'NIN HEDEFİNDE DEĞER TESBİT KOMİSYONU VARDI
Köylülerin köy ortasında bağırarak tepkisini dile getirmesini duyan ve 80 yaşından fazla olduğunu söyleyen Fayda hala ise köylüyü direnmemekle suçlayarak kararlılığını ortaya koydu. Devletin Ünlendi köyüne ve köylüsüne yaptığını ağır sözlerle dile getiren Fayda hala, önce köylüyü ağır sözlerle eleştirdi. Köylünün kendi arasında birlik olmadığını söyleyen Fayda hala, “Para alanlarının tamamı satılmış insanlardır. Bunlar hatta tüm köyü ve geçmişimizi de sattı. Şimdi ne olacak, atalarımızın, analarımızın mezarlarına dâhi yer gösterilmedi. Bunu yapanlar ve buna alet olanlar ölümüze de dirimize de ihanet etmiştir. Hatta bizlerin evlerine ve arazimize değer biçenler ve onların başındaki Orhan beyi dava edeceğim. Her şey onun başının altından çıkmıştır" diyerek kararlılığını belirtti.



"SUYUN ALTINDA ÖLECEĞİM”
Devletin ve uzantısı olan Iğdır’daki değer tesbit komisyonunun ‘kirli işlere bulaştığını’ söyleyen Fayda hala ve orda bulunan köylüler, “Biz hakkımızı Ankara’da arayacağız. Bizim işimiz Iğdır'ı aşmıştır. Çünkü Iğdırdakiler yasayı da bahane ederek bizleri sürgün ederken, çoluk çocuğumuzun geleceğini kararttılar. Bizlere köy yapmadıkları gibi atalarımızın mezarlarına dâhi yer göstermediler. Ben burayı terk etmeyeceğim diyen Fayda hala, atalarımın mezarı nasılki burda suyun altında kalacak, bende burdan gitmeyeceğim ve suyun altında öleceğim" şeklinde konuştu.



"DİRİYE DE YER YOK ÖLÜYE DE"
Geçmişi yüzyıllara uzanan Ünlendi köylüleri, “Burada mezarlıklarımız var. Devlet, bize yer göstermediği ve köy yapmadığı gibi ölülerimize bile yer göstermedi. Biz arazilerimizi terk etmek istemiyoruz. Köyümüzü bedavaya almak istiyorlar. Bize verdikleri çok komik bir rakam. Dava yoluyla hakkımızı aramaya çalıştık. Ancak yetkililer bizimle ilgilenmedi. Yasanın değiştiğini ve " Tayyip yasası" çıktığı için de dava açamayacağımızı söylediler. Böyle bir yasa mı olurmuş, öncelikle neden hakkımızı mahkemelerde arayamıyoruz, sonrasında ise zaten dava açmaya paramız yok. Böylesi bir çıkmaza sürüklendik. Şimdi derdimizi ve hakkımızı Ankara'da arayacağız. Ve bizimle dalga geçilerek " Tayyip yasası" çıktı dava açamazsınızın da ne kadarı doğru onu da öğrenmiş olacağız. Ünlendi köylüleri, “Devlet hizmet adına buraya baraj yapacak, ancak bunu yaparken bizleri sürgün etmeden yaparsa sorun yok. Ancak, bizlerin arazilerini birilerine yamamak adına atılan bu adımlara boyun eğmeyeğeceğiz ve köyümüzün tarihinin silinmesine izin vermeyeceğiz” dedi.



SURİYELİ OLSAK DEVLET BİZE SAHİP ÇIKARDI
Köyde yaşayan vatandaşlar, “Suriye vatandaşı olsaydık devlet bize sahip çıkardı. Veya PKK yanlısı olsaydık yine bize sahip çıkar, bizleri adam yerine koyardı. Oysa bizler mazlum insanlarız ve birbirimizi çabuk satan türdeniz. Böyle olduğu içinde buralara değer biçen ekip, bizlerin arazilerini birilerine peşkeş çekmek adına tüm adımları atmışlar. Özetle burada DSİ tarafından bir tarih yok ediliyor. Hakkımızı arayamıyoruz, tüm kapılar yüzümüze kapanıyor. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Celal Karaali- Kent Yaşam

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz