BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

Doğu’nun mucizesi; Çiriş Otu

Doğu ve Güneydoğu’da yaygın olarak kullanılan Çiriş Otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, Çiriş Otu hangi hastalıklara iyi gelir?

Sebze ve meyve açısından zengin topraklara sahip olduğumuz ülkemizde birbirinden büyük mucizelere kapı açan otlar yetişiyor.

Doğu ve Güneydoğu’da yaygın olarak kullanılan Çiriş Otu’nun nerede ve nasıl yetiştiği, faydaları ile hangi hastalıklara iyi geldiğini sizler için derledik.

ÇİRİŞ OTU NEDİR? NASIL KULLANILIR?

Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da gulik otu olarak da bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren bir bitki türü olduğu söylenmekte. Bunun yanında hoş kokusu ile bilinen sarı çiçekleri olan çiriş otu, taze kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılır. Salata, çorba gibi sulu yemekler, börek ve hatta çay formlarında tüketiliyor.

ÇİRİŞ OTU NEREDE YETİŞİR?

Çiriş otu Türkiye’de genellikle coğrafya bakımında dağlık- kayalık olan Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında ve zor ulaşılan kaya üstlerinde yetişir. Ancak, yabani bitkiler arasında olduğu için toplama yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Nisan 15- Masıy 15 arasında toplanan ve sonrasında kartlaştığı için yenmeyen Çiriş otu, milyonlarca insanın vazgeçilmezleri arasındadır. Yıllar öncesine kadar sadece Doğu ve güneydoğu bölgelerinde toplanıp tüketilen Çiriş, hızlı göçle birlikte artın İstanbul gibi metropol pazarlarında da satılmaktadır.

ÇİRİŞ OTU FAYDALARI NELERDİR?

C vitamini bakımından zengin olması nedeni ile bağışıklık sistemini güçlendirmede destekleyici olan çiriş otunun faydaları şunlardır:

   Anti-inflamatuar bileşikleri ile inflamasyonu azaltarak, ağrıları hafifletir

   İdrar söktürücü özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir

   Adet söktürücü olup, adet düzensizliğini azaltır

   Suyu, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarını gidermeye katkı sağlar

   Saç dökülmesini azaltıp, kökleri güçlendirir

   Hemoroid yani basur belirtilerini hafifletir

   İçeriğinde ki saponinler anne sütünü arttırır

   Antimikrobiyal bileşikleri yaraların iyileşme sürecini hızlandırır

ÇİRİŞ OTU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Bu faydaların yanı sıra çiriş otu, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından da zengindir. Birçok hastalığın tedavisinde destek olarak kullanılır. Bazı hastalıklara iyi geldiği bilinenler şunlardır:

    Kas yorgunluğu,

    Kulak iltihabı,

   Romatizma,

   Diş ağrısı,

   Regl düzensizlikleri,

   Cilt hastalıkları,

   Öksürük,

   Vajinal akıntı.

   Not: Bazı bilgiler Memorial Tıbbı Yayınından alınmıştır



Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz