BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

Hoşbeht Seidova: Ağdam’lı kaçkınlar evlerine dönmeye hazırdır

Gençlik Halk Birliğinin başkanı Hoşbeht Seidova, Ağdam şehrinin 27 yıllık esaretinin sona erdiğini,Ağdam’lı kaçkınların topraklarına dönmek için sabırsızlandıklarını söyledi.

 Hoşbeht Seidova,”Azerbaycan ordusunun işgal edilen topraklarda kahramanlık destanı yazmasıyla, Ermeniler Ağdam şehrini terk etmeye başlamışlardır. Fakat Ağdam da ki evler Ermenilerce yakılıp yıkılıyor.Ermeniler ne yaprlarsa yapsınlar sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev,Ağdam ve diğer şehirleri yeniden inşa edecektir.”dedi.

                  

 Hoşbeht Seidova,  “1993-yılının 23 Temmuz’unda  Ermenistan kuvvetleri  Ağdam şehrinin 846,7 kilometresini, yani bütün arazinin %77,4 ‘ünü işgal etmişlerdi. Ağdam merkezi ve köyleri 27 yıllık işgalde  dağıtılarak yıkılmış harabeye çevrilmiştir.. Halbuki  "Ağdam" – güneş ışıkları ile nurlanmış Işıklı, ak ev demekdir. Şehrin  204 bin nüfusu  var ve onların büyük bir kısmı Bakü’nün çeşitli bölgelerinde mecburi kaçkın,göçmen gibi yaşamaya çalışıyorlar.Ağdam Karabağ’ın giriş kapısı sayılır.  Ağdam 1-ci Karabağ savaşında en çok şehidi olan şehirdir..

Ağdam Xudu Məmmədov, Famil Mehdi, Rafiq Əliyev, Qədir Rüstəmov, Qurban Pirimov  kimi şahsiyetler  yetiştirmiştir.Ağdam Allahverdi Bağırov, Asif Məhərrəmov, Şirin Mirzəyev, Raqub Orucov gibi yiğit oğulların vatanıdır..  Ruhları şad olsun!

2008-ci yılda “Lonely Planet” gazetesi Ağdamı “Qafqaz Hiroşiması” adlandırıb.

2010-cu ildə “Əl-Cəzirə” Ağdamı “ruhlar şehri” siyahısına salıb.


2014-cü ildə, Alman bestekarı ve piyanocusu Hauschka fortepiano üçün yazılan "Ağdam" eserini şehre  itaf edib.

Ağdamın azad olunması münasebetiyle    bütün Azerbaycan Halkına göz aydınlığı veriyorum.

İnanıyorum ki, Ağdam en kısa sürede Karabağ’ın en gelişmiş ve güzel şehirlerinden bir olacaktır.”şeklinde konuştu
Kent Yaşam Gazetesi

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz