BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

IĞDIR İLİNDE PAMUK HASADI MÜNASEBETİYLE “TARLA GÜNÜ” YAPILDI

Iğdır’da yıllar sonra ekimine başlanan pamuklar hasada hazır duruma geldi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü pamuk yetiştiriciliği yapan Çiftçi Atilla Ayhan'ın arazisinde “Tarla Günü” düzenleyerek pamuk ekimi ile ilgili bilgi verdi. Düzenlenen pamuk “Tarla Günü”ne Iğdır Valisi Enver Ünlü, İl Genel Meclis Başkanı Kurban Oluz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, Progen Tohum A.Ş. Genel Direktörü Prof.Dr. Cafer Mart, Ticaret Borsası Başkanı Serhat Kumtepe, OSB Müdürü Hakan Aras, kurum amirleri, İl Genel Meclis üyeleri ve çiftçiler katıldı.

  Iğdır’da  yıllar sonra ekimine başlanan pamuklar hasada hazır duruma geldi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü pamuk yetiştiriciliği yapan Çiftçi Atilla Ayhan'ın arazisinde “Tarla Günü” düzenleyerek pamuk ekimi ile ilgili bilgi verdi. Düzenlenen pamuk “Tarla Günü”ne Iğdır Valisi Enver Ünlü, İl Genel Meclis Başkanı Kurban Oluz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, Progen Tohum A.Ş. Genel Direktörü Prof.Dr. Cafer Mart, Ticaret Borsası Başkanı Serhat Kumtepe, OSB Müdürü Hakan Aras, kurum amirleri, İl Genel Meclis üyeleri ve çiftçiler katıldı.




Iğdır Valisi Enver Ünlü, “Iğdır’da 30 yıl aradan sonra ekilmeye başlanan pamuk bizleri memnun etmiştir. Iğdır da tarih tekerrür ediyor.Geçen yıl başlayan pamuk ekimi bu senede artarak devam ediyor.Iğdırlı şiftçiler eskiden olduğu gibi pamukla tanışmalı pamuk ekimini artırmalıdır.Her yer beyaza bürünmelidir. Pamuk beyaz altındır. Sarı altın dediğimiz kaysiden sonra beyaz altınımız pamukla da Iğdır anılmalıdır.”dedi.



      Iğdır da  yeniden canlanan pamuk üretiminden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Ünlü, programda yaptığı konuşmada; ''Pamuk; tarımı ve sanayisi ile geniş bir iş alanı sağlarken lifi ile tekstil sanayisine, çiğiti ile yağ sanayisine, küspesi ile hayvancılık sektörüne, ihracatı ile dış ticaretimize çok önemli katkıları olan endüstriyel bir ürünümüzdür. Dünya nüfusunun hızla artması, sanayileşen ve kalkınan toplumlarda yaşam düzeyinin ve doğaya zarar vermeyen ürünlerin kullanım bilincinin yükselmesi, pamuk ve pamuğa dayalı ürün tüketimini artırmaktadır. Dolayısıyla halen tekstil bitkileri içerisinde kullanılan en yüksek lif olma özelliğini sürdüren pamuğa duyulan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Tekstil sanayisine sağladığı katma değer ve oluşturduğu istihdam hacmi ile vazgeçilemez bir ana hammadde olan pamuğun ilimizdeki üretim değerlerine bakacak olursak; 2016 yılında pamuk ekili alanların 17 dekar, 2017 yılında 6.500 dekar ve 2018 yılında ise 15.000 dekar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Son iki yılda ilimizde pamuk ekili alanların artmasında Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün % 50 Hibeli Mahsul Fiyatına Tohum Projesinin ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın üretimi artırmaya yönelik olan Ürün Bazlı Hibe Destekleme Projelerinin çok büyük katkısı olduğunu söylemek mümkün. 2018 yılında, pamuk yetiştiricilerimizin hali hazırda ekimi yaptıkları erkenci pamuk çeşitler sayesinde, bir dekardan 500 kg üzerinde verim alınacağını ve rekoltenin ise 8.000 ton olacağını öngörmekteyiz.



Eminim ki bu rakamları çok daha fazla yukarıya çekebilecek potansiyele sahibiz. Pamuk en önemli stratejik ürünümüz. Pamuğun belli bir iklim kuşağında yetişmesi sebebiyle bu avantajı iyi çok kullanmamız gerekiyor. Sevgili üreticiler, benim beklentim ve arzum pamukta artan üretimle birlikte ilimizde çırçır, tekstil ve iplik fabrikalarının bir bir açılmasıyla tarıma dayalı sanayide önemli bir mesafe almamız. Bir yandan da şu hususu da göz ardı etmemek gerekiyor. Pamuk üretiminde diğer tarım ürünleriyle kıyaslanamayacak kadar girdi kullanılmaktadır. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte hedeflerimize ulaşabilirsek ilimizde pamuk tarımı, yüksek üretim değerlerinin yanı sıra bu girdileri sağlayan tohum, gübre, ilaç, makine sanayi, ticaret ve ulaştırma sektörü ile işçilerden oluşan çok geniş bir kesimin gelir ve istihdam kaynağı olacaktır.İnşallah yaptığımız bu çalışmalar sayesinde önümüzdeki yıllarda Iğdır tarlaları gelinlik giymiş gibi bembeyaz bir şekilde pamuğa bürünmüş olarak her yerden görünecek ve herkese kendini hayran bırakacaktır. Beyaz altınımız olan pamuğun, üretiminin ve ekonomisinin artırılması için bir kez daha üreticilerimizin yanlarında olduğumuzu belirterek çiftçilerimize iyi bir pamuk sezonu diliyorum.'' Şeklinde konuştu..  


                       İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu da , geçen yıl dekara 500 kg aldık bu sene 550-600 kg bekliyoruz.15  bin dekar alanda pamuk ekilmiştir. 8 bin ton çivarında pamuk bekliyoruz.  yetiştirilen pamuklar dekara 350-400 kg. ürün vermeye başladı. Daha önceden deneme ekimi yapılmıştı. Bu sene gerçek ekime geçildi. 10 yıllık hedefimizde yıllık üretimin 250 bin ton olmasıdır. Tekstil fabrikalarımız var, elde edilen ürünler burada değerlendirilecektir. Bu da istihdam demektir. Vatandaşları pamuk ekmeye davet ediyorum.” dedi.

                       Çiftçi Atilla Ayhan’da bu sen ilk defa pamuk ektim dekara 550 kg bekliyorum fiyat olarakta iyi 4 tl ve üzerinde alınıyor. Daha çok teşfik verilse çiftçi daha çok ekim yapacaktır. İç piyasaya satacağım.Şimdiden alıcısı var.”şeklinde konuştu.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz