BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

İRAN’LI NAHÇIVAN’LI TÜRKİYE’Lİ BİSKİLETCİLER IĞDIR’DA AĞRI DAĞI ÇEVRESİNDE TUR ATTILLAR

Iğdır Akud Doğa sporları kulübü ve İran Tebriz Saedan Bisiklet ve dağcılık kulübünün birlikte organize ettiği, Melekli Ata ocağı Kültür ve sanat evinin ev sahipliğini yaptığı Bisikletle Ağrı dağı etrafında tam tur etkinliğinin 3. sü gerçekleştirildi.

 Türkiye-Azerbaycan-İran ülkeleri arasında dostluk köprüsü adı altında yapılan etkinliğe büyük bir çoğunluğu İran’ın Tebriz şehrinden olmak üzere toplam Iğdır ve Nahcivan’dan toplam 85 bisikletçi katıldı

            Bisikletçiler İran’ın Tebriz şehrinden başlayıp Doğubayazıt, İshakpaşa sarayı, Iğdır’ın Melekli beldesindeki Ata ocağını gezdikten sonra Tuzluca ve Aralık ilçesine ve oradan da tekrar İran’a  gittiler.

            Tebriz  Safran bisiklet kulübü başkanı Ali Mirze,”Tebriz’den yola çıktık çeşitli görevlerde olan 80 kişi ile pedal çevirdik Gürbulak sınır kapısından giriş yaparak Iğdır’a geldik. Gezimiz de Ağrı Dağı’nın etrafında tam bir tur atmış olacağız. Güzel ve zevkli geçiyor. ”dedi.
               İskender Iğdır Ağrı Dağı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü – AKUD başkanı Ümit Sönmez yaptığı açıklamada “İran Saedan Dağcılık Kulübü organizasyonunda İran'ın farklı kentlerinden bir araya gelen 80 bisikletçi dostlarımızı Iğdır'da ağırladık. Iğdır Melekli Ata ocağında verdiğimiz mola esnasında İl Gençlik ve Spor Müdürümüz Yusuf Çebi İranlı misafirlerimizi burada ziyaret ederek hepsine ayrı ayrı madalya ve Teşekkür belgesi takdim ettiler bu onlar için gerçekten güzel bir sürpriz oldu, ayrıca Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal, Melekli Ata ocağı sahibi Coşkun Oluz' la birlikte İran Saedan Bisiklet ve Dağcılık kulübü başkanı Ali Mirze beye  ilimiz doğa sporlarına yaptıkları katkılardan dolayı Teşekkür belgesi ve hediyeler vererek onları çok mutlu ettiler. Şahsım ve arkadaşlarım adına hepsine buradan teşekkür ediyorum” dedi.

          Iğdır AKUD olarak bisiklet ile Ağrı Dağı etrafını turlamayı hedeflediğimiz bu rotayı 3 yıl önce Iğdır'dan başlayarak Nahçıvan üzerinden Tebriz'e pedallayarak tamamladık, dostluk köprüsü adını verdiğimiz bu rota şimdi İranlı bisikletçiler tarafından da yapılıyor. Aynı zamanda Ağrı Dağı'nda birlikte faaliyet de yaptığımız ekip lideri Ali Mirze önderliğinde geçen yıl 40 İranlı bisikletçiyi şehrimizde ağırlamıştık bu yıl bu sayı iki kat artarak 80' a ulaştı. İlerleyen zamanlarda iki grup halinde organize edeceğiz. Bu denli talebin olması bizleri de mutlu etti. Katılım gösteren bisikletçilere ve bize Ata Ocakların'da eşlik edip misafirlerimize hatıra madalyalarını takdim eden Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Yusuf Çebi'ye teşekkür ederiz.

              Bisikletle Tebriz’den 400 km yaklaşık yol gelen  bisiklet sürücüsü sporcular da bisiklet kullanmak çok güzel İran ‘da çeşitli yerlere turlar düzenliyoruz. Türkiye’yi bisikletle gezmek güzel bir duygu. Iğdır çok güzel yer. Halk misafirperver. Gösterdikleri yakın ilgiye teşekkür ediyoruz.  Çok güzel bir program, bisiklet kulübü olarak insanlara bisikleti sevdirmeyi amaçlıyoruz. İki ülkede bisiklet sürmek çok zevkli dediler.
             IĞDIR DOĞA SPORLARINDA BÖLGENİN MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

      Iğdır sahip olduğu doğal güzellikleri, bakir bölgeleri ve doğal parkurlarıyla doğa sporları merkezi olma yolunda ilerliyor.

       Türkiye’nin en yüksek dağının % 67 sini içinde barındıran Iğdır ayrıca Aras ve Karasu vadisiyle Türkiye’nin en çok kuş türüne sahip Iğdır İrem bağlarıyla, Tuz mağaralarıyla, koç başlı mezar taşlarıyla Trekking rotalarıyla ve dört mevsimin aynı anda yaşandığı yaylarıyla doğaseverleri cezbediyor.

      Son zamanlarda saklı güzelliklerin ortaya çıktığı kentte, diğer illerimizin yanı sıra sınır komşusu olan İran ve Azerbaycan’dan Iğdır’a gelen doğa sporcuları gerçekleştirdikleri Dağcılık,  kaya tırmanışı, bisiklet ve doğa yürüyüşleriyle bölgeyi adeta yeniden keşfetmeye başladı.

    Bölgede doğa sporlarına yönelik etkinliklerin artması, kentteki doğa tutkunu gençlerin de bu alana olan ilgisini artırıyor.

             Ata Ocağı kurucusu Coşkun Oluz ise yaptığı açıklamada "Iğdır, bozulmamış doğası, tarihi, sosyal ve kültürel zenginlikleri ile önemli turizm kaynaklarına sahiptir. Ağrı dağı milli parkı, Karasu ve Aras kuş cenneti, Tuz mağaraları, Akkoyunlu ve Karakoyunlular döneminden kalma Koçbaşlı mezar taşları, Kümbetler gibi bir çok turizm kaynaklarına sahip olan ilimizin üç ülkeye sınır olma özelliğinide göz önünde bulundurarak burada özellikle doğa ve kültür turizmin canlanmasını hep birlikte sağlamalıyız.   İrem bağlarının bulunduğu bölgeden Ağrı dağına uzanan yolda bulunan 2 adet yürüyüş parkuru (Nuh’un izinde ve Zümrüdü anka)  son 5 yıl içerisinde gerek il dışı gerekse yurt dışından yüz binlerce doğa sever, Fotoğraf sanatçısı ve doğa sporcuları tarafından ziyaret edilmiştir, Iğdır’ın sahip olduğu doğa turizmi potansiyelini değerlendirmek için doğa ve kültürel mirasımızı da koruyarak, bölgemizde alternatif turizm türlerinin geliştirilmesine tüm Iğdır’lılar olarak hep birlikte sahip çıkmalıyız. Oluz; konum itibariyle ve sahip olduğu doğal güzellikleriyle yapılacak olan bir takım çalışmalarla Iğdır hem bölgenin hem Türkiye'nin önemli doğa sporları merkezi haline getirilebilir” dedi.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz