BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

Kardeş halk dayanışması

Karabağ Diriliş Vakıf Başkanı Rahman Hacıyev Türkiyenin bir çok bölgesinde terör örgütü PKK'nın gerçekleşdirdiyi orman yangınlarına deyindi aynı zamanda neredeyse 30 yıldır Ermenistanın Azerbaycana yapmış olduğu doğa teröründende bahs etdi.

 "Türkiye'nin büyük bir bölümünün alevler içinde olduğu bir dönemde, hemen hemen her Azerbaycan vatandaşı kardeş halkla dayanışmasını göstermektedir. Aynı zamanda kurtarma ekiplerimiz de alevleri kontrol altına almaya çalışan Türk itfaiyecilerle omuz omuza savaşmak için hayatlarını riske atıyor. Ormanları kasten yok edenleri, hayvanları yok edenleri, su kaynaklarını kirletenleri... kısacası her birimizin sahip olduğu çevreye zarar verenleri anlamak mümkün değil. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun hiçbirimiz başka bir gezegende yaşamıyoruz, bu yüzden siyasi rakiplerine bu şekilde zarar vermeye çalışarak kendilerine zarar veriyorlar.

Ne yazık ki, bugün Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sorun bizim için yeni değil. Yaklaşık otuz yıldır Ermeni işgal güçleri Karabağ'ın flora ve faunasını yok ederek bölgenin biyolojik çeşitliliğine ve doğal kaynaklarına büyük zarar veriyor. Sürekli toprak yakma, su kaynaklarının kirlenmesi, değerli ağaç türlerinin kesilmesi, acımasız minerallerin çıkarılması, zehirli maddelerin su kaynaklarına ve toprağa dökülmesi, su terörü...


Bütün bunlar Karabağ'da on yıllardır yaşanıyor ve uluslararası toplum bu utanç ve yasadışı eylemlere kayıtsız kalıyor, ancak zaman zaman anlamsız açıklamalar yapıyor. Hasarın boyutunu daha iyi anlamak için size birkaç örnek vereceğiz. Daha önce işgal edilen Karabağ topraklarındaki ormanlık alan 260.000 hektardı. Bu da işgal sırasında Ermeniler tarafından yaklaşık 54.000 hektarlık ormanın tahrip edildiği anlamına geliyor. Ermenilerin kendilerine göre, sadece 2014-2018'de Karabağ'da Ermenistan'ın tamamına göre 2,3 kat daha fazla ağaç kesildi (404.800 metreküpe karşılık 175.300 metreküp). Eldar çamı, ceviz, meşe, palmiye vb. değerli ağaç türleri dahil.
Karabakh.Center (www.karabakh.center) web sitesinde, Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki meslektaşlarımız ve bağımsız araştırmacıların yardımıyla Karabağ'daki Ermeni işgalciler tarafından gerçekleştirilen ECOSID hakkında birçok ilginç gerçeği topladık. Bu gerçekleri üç dilde ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz. Mümkün olduğunca çok insanın bu suçlar hakkındaki gerçeği öğrenmeli.



Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz