BÖLGEMİZ:
Hüseyin zeyit anıldı

  10 gün önce giren Muharrem ayıyla birlikte camilerde oluşturulan siyahlar giymiş gençlerden ibaret deste guruplarının ve vatandaşların katılımıyla sabahın erken saatlerinde camilerde toplanan Caferiler zincirle dövünen,sine vuran deste guruplarına eşlik ettiler.


Cami İmamlarının okuduğu mersiye eşliğinde gözyaşı akıttılar. Ardından sabah saat 9:00 da binlerce vatandaş deste gurupları ile birlikte Zübeyde Hanım Bulvarına akın etti. Burada Kuran-ı Kerim okundu ağıtlar yakıldı. İmam Hüseyin ve yakınları için gözyaşları akıtıldı. Adağı olanlar su,şerbet, meyve suyu, bisküvi gibi maddeleri ihsan olarak dağıttılar.

Iğdır Ehlibeyt Alimler Derneği tarafından organize edilen aşura törenine Saat 10.00 da Zübeyde Hanım Bulvarında binlerce insan toplanmaya başlandı... Burada toplanan binlerce insan Hz. Hüseyin için ağıtlar yakmaya başladılar yas tuttular. Caferiler Kan akıtmak yerine Kızılay’a kan bağışında bulundular. Program önce Kuranı Kerim okunmasıyla başladı. sonra Hz.Hüseyn'in özelliğini İslam’ı yaşatmak için verdiği mücadeleyi Yezit tarafından uğradığı eziyeti, vahşeti anlattılar.


Program Kuran-ı Kerim tilavati ile başladı. Konu ile ilgili olarak bir konuşma yapan Ehli Beyt Alimler derneği Başkanı Zeki Tumay, Bugün İmam Hüseyin Ümmetin peygamberinin torunudur. Yıllardır yas geleneğimiz sürüyor. Kerbela’da kuruyan İslam ağacını kanlarıyla sulayan Hz. Hüseyini ve yakınlarının yasını tutmak için buradayız. İmam Hüseynin kıyamının sebebi birliğin beraberliğin simgesidir. O İslamiyet yaşasın Kuran-ı kerim yaşasın diye şehit olmuştur. . "dedi.

Daha sonra konuşan Dini Hocalar Kerbela vaksına değinerek şunları söylediler:" Hz. Hüseyin Peygamber efendimizin torunu,Hz.Ali ve Fatma’nın oğludur. Hz. Hüseyin dedesinin gerçek dini yaşasın diye şehit olmuştur. Çünkü İslamiyeti özünden kopararak uydurma din yapanlara karşı mücadele etmiştir. İmam Hüseyin 124 bin peygamberin sonuncusu ve efendisi olan Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.a) torunudur. O hazretin soyunun devam ettiricisidir. Çünkü buyurmuş ki her peygamberin soyu kendinden devam etti benim soyum Ali b. Ebutalip (a.s) ile devam edecektir. .İmam Hüseyin Allah Resulü’nün bize bıraktığı iki emanetten biridir.İmam Hüseyin kurtuluş gemisi ve hidayet meşalesidir.İmam Hüseyin Nuh’un gemisi gibidir, ona binen kurtulur, terk eden ise garg olur. Yezit Kimdir? Yezit Resulullah’ın düşmanı, Bedir, Uhut ve Handek savaşlarında küfür ordusunu komuta eden, Peygamber’in, Allah’ın evini ziyaret etmesini engelleyen Hüdeybiyye barışı yapmaya mecbur eden, Mekke fethinden sonra canını kurtarmak için zahiren İslam’ı kabul eden, Kur’an’da lanetlenmiş ağacın kökü olan Ebu Süfyan’ın torunu, ciğer yiyen Hint’den olma Muaviye’nin oğludur. Muaviye, Allah Resulü’nün (s.a.a) karnı doymasın diye lanetlediği kimsedir.Yezit, Muaviye vs. Allah Resulü’nün (s.a.a) iktidarı kendilerine haram kıldığı kimsedirler..Aşura insanlık tarihinin kendinde özetleyen şahadet günüdür. Şehitler günüdür. "


Saat 12.00 de Zübeyde Hanım Bulvarında Aşura anma törenleri sona erdi.böylece 10 gün boyunca devam eden sine vurma, zincirle dövünme olayı da sona ermiş oldu.

Hz.Hüseyni anma törenleri nedeniyle emniyet geniş tedbirler aldı. Zübeyde Hanım bulvarına giden yollar trafiğe kapatıldı.Merkeze bağlı Hakmehmet köyünde ,Aralık Tuzluca Kars ili ve çevresinde de anma törenleri yapıldı.

İsteyen vatandaşlar Kızılay kan merkezinin kurduğu çadıra giderek kan verdiler. Sağlık Müdürlüğü çeşitli yerlere aşı standı kurarak isteyen vatandaşlara covid-19 aşısı yaptı Daha sonra binlerce insan dağılarak evlerine gittiler. Hz. Hüseyni anma programı da sona erdi.


Iğdır da da Caferiler, Yer altı çarşısı üzerinde kurulan Kızılay kan bağış bankasına ''kan akıtmak'' geleneği yerine kan bağışında bulundular. Adağı olan Vatandaşlar camilerde ve çay bahçelerinde İmam Hüseyin için ihsan yemeği verdiler. Ayça çay bahçesinin sahibi Abbas Gökçe,arakdaşalrıyla bir araya gelerek 10 bin kişilik ihsan yemeği dağıttı.


Hz. Hüseyini anma aşura programına .Iğdır’da yaşayan Caferi ve Sünni vatandaşlarda iş yerlerini açmadılar.İş yerleri öğleden sonra açıldı.Aşura programına dini hocalar,MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, Ak Parti İl başkanı Ali Kemal Ayaz,MHP Melekli belediye bakanı Eray Coşar ,çok sayıda siyahlar giymiş bay ve bayan Iğdırlılar katıldılar.


Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Tuzluca'da kazanan CHP, mazbatayı alan...
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde seçimi CHP kazandı ancak mazbata AK Parti adayına verildi.

Haberi Oku