BÖLGEMİZ:
TUZ MADENİNDEKİ TERAPİ MERKEZİNİ 3 AYDA 36 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

 Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde üç ay önce  açılan Tuz Terapi Merkezi'ni üç  ayda ilçe nüfusundan fazla 36 bin kişi ziyaret etti.

 

                  Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde yer alan önceleri Türkiye'nin önemli sofralık, sanayi ve karla mücadelede kullanılan kaya tuzu ihtiyacını karşılayan şimdi ise önemli sağlık merkezi olan tuz mağaraları ve Tuz Terapi Merkezi, yoğun ilgi görüyor.

 

           Doğu Anadolu Bölgesi'nin tuz ihtiyacının karşılandığı Tuz Dağı'nın, maden mağaralarında çalışma yapılarak üç ay önce sağlık turizmine kazandırılarak terapi merkezine dönüştürüldü. Tuz Terapi Merkezi vatandaşların da uğrak yeri olmaya başladı.

 

             Valilik öncülüğünde, Iğdır Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Tuzluca Kaymakamlığınca başlatılan çalışma ile tuz mağarasının bir bölümü ışıklandırılarak, solunum yolu rahatsızlığı yaşayanlar için altyapı çalışması yapılan mağaralar terapi merkezi haline dönüştürüldü.

 

    Tuzluca belediye başkanı Ahmet Sait  Sadrettin Türkan,”    Şu an antik çağlardan beri bölgenin tuz ihtiyacını karşılayan  Tuzluca Tuz dağının önündeyiz.Uzun yıllar boyunca sadece yemeklik fabrikalarında ham madde ve yol tuzlamalarında kullanılan kaya tuzumuz artık ayrı bir  boyut kazandı. Iğdır Üniversitesinin Bir buçuk yıl önce başlattığı projeye Iğdır valiliği ve Tuzluca kaymakamlığın ortak olmasıyla. Çok farklı yerlere geldi. Ne oldu burası terapi merkezi oldu. Birazdan içeriyi gezeceğiz. Biliyorsunuz tuzlu ortam başta astım hastalıkları, bütün karaciğer hastalıklarının tedavisinde romatizmalı hastalıkların tedavisinde artık uluslararası bilim literatürlerinde kabullenilmiş bir gerçek. Tuz terapi merkezinde solunan hava iyonlu tuzun vücuda sayısız yararları olduğu da gerçek. Dolayısıyla tuz terapi merkezinde ortalama günlük geçirilecek 3-4 saatlik zamanla iki haftalık tedavi sürecinde astım başta olmak üzere hastalıkların tedavisinde etkili bir yöntem son üç ayda Tuzluca’ya dışarıdan 36 bin insan geldi. Tuzluca Kaymakamlığının şu anda işletmesini yaptığı terapi merkezi bundan sonra farklı boyutlara gelecektir. Tuzluca belediyesinin dışarıdan destek verdiği proje. Belediye başkanlığımızın dünya kültür miras listesine girmesi için başvuruda bulunduk. Bunun öncesinde jeolojik miras olması için başvuruda bulunduk. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Yeterli yabancı turistleri Doğunun parlayan yıldız Tuzluca ilçesine davet ediyoruz.”  

   Tuz Terapi Merkezi olarak hizmet vermeye başlayan mağaraların sosyal alan çalışmalarının büyük bölümü de tamamlandı.

             Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği kabul edilen tuz mağaraları solunum yolu rahatsızlıkları olan vatandaşların da yoğun ilgisini görüyor. Tuz Terapi Merkezini görmeye gelen Murat Akkuş,isimli vatandaş  Tuz terapi merkezi gerçekten çok güzel olmuştur. Dünyada eşi benzeri olmayan bir yapının içerisindeyiz şu an insanlar buraya gezmeye geliyorlar. Astım hastaları tedavi için geliyorlar böyle görkemi tarihsel olarak kendinden oluşması görülmeye değer herkesin gelip görmesini istiyoruz. Buraya gecede gündüzde gelebilirsiniz Gerçekten görülmesi gereken güzel bir yer. Herkesi bu güzelliği görmeye davet ediyorum" dedi.

 

       Erdal Yalçın ‘da”Tuz mağarasındayız çok güzel bir mağara, milyon yıllara ait tuz oluşumuna bakarsak milyon yılda oluşuyor. gezilip görülecek bir yer sağlık açısından terapi açısından herkese tavsiye ediyorum. Mükemmel bir yer.Çok eski bir tarihte gelmiştim şimdi çok değişmiş çok güzel bir yer başkanda teşekkür ederim.şeklinde konuştu.

 

            Mağarada oluşan soğuk hava ise dışarının sıcağından bunalan kişilere büyük bir avantaj sağlıyor. Yapılan altyapı, ışıklandırma, çevre düzenlemesi ile güzel bir görüntü alan merkez yakın zamanda kafeterya hizmeti, sosyal alanlar ile çocuk oyun parklarının yanı sıra bir de konferans salonu içinde barındırmış olacak.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Hakan Oğuzhan: Iğdır’ın bir alternatifi...
31 Mart yerel seçimlerinin heyecanı ve adaylar arasındaki rekabette son viraja girildi, Hakan Oğuzhan da bu...

Haberi Oku