BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

IĞDIR’DA RAFİNE TUZ FABRİKASININ TEMELİ ATILDI

Iğdırlı iş adamı Mehmet Sürkit, tarafından yaptırılacak olan Rafine tuz fabrikasının temeli Iğdır Organize sanayi bölgesinde Iğdır Valisi H. Engin Sarıibrahim, Ticaret Odası başkanı Kamil Arslan, İş adamı Mehmet Sürkit ve çok sayıda iş adamı ve protokol üyelerinin katılımı ile atıldı.

 

Iğdır Valisi H. Engin Sarıibrahim, Iğdır Organize sanayi bölgesinde 15.000m2 alan içerisine kurulacak olan rafine tuz fabrikası başka ile kurulacaktı. Ama değerli Iğdır’lı iş adamı Mehmet Sürkit, Bu değerli yatırımı ilimize yapmaya karar verdi. Bu güzel yatırım ilimizin kalkınmasında büyük rol oynayacak ve İlimize istihtam sağlayarak birçok aileye aş ve iş olacaktır. İlimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor. Tüm yatırımcılarımızı ilimize davet ediyoruz.Bu tür yatırımların artması lazım”dedi.

 

Iğdır Ticaret ve sanayi odası başkanı Kamil Arslan’da yaptığı açıklamada”Organize sanayi bölgesi 105 parselden oluşan 2 etaplı bir organize sanayi bölgesidir Hükümetimizin  vermiş olduğu teşviklerden dolayı yatırımlar alıyoruz. Mehmet Sürküt,ve Hasan Sürküt bu yatırımı Iğdır’a yaptı. Bizde destekledik görüşmeler yaptık.ileride yapılacak olan Tren yolunun geçmesi bu ürünü yurt dışına satılması yönünden çok önem taşıyor.Yıllık 300 ton ürün elde edilecek  Ürünün %80 ihraç edilecek. Tuzluca’da ki tuz ocağından tuzlar gelecek burada işlenip tuz olarak ihraç edilecektir. Burada 70 milyon TL yatırım yapılıyor 140 kişi istihdam edilecek.Ürünler rafine edildikten sonra satılacak.Iğdır öncelikli yatırım illerden biri İlgi görüyoruz.İstanbul’da Almanya da ki iş adamlarını Iğdır’a getirerek yatırım yapması için çalışacağız hükümetimizin yatırımla ilgili teşvikleri var vatandaş bundan faydalanmalıdır.”dedi

Iğdır Organize sanayi bölgesinde 15.000m2 alan içerisine kurulacak olan ve 7.500 m2 kapalı alanda üretilecek olan rafine tuzlar yurt içi ve yurt dışına satılacak.

 

İş adamı Mehmet Sürkit yaptığı yazılı açıklamada,”Yaptığımız bu yatırım tam otomasyona uygun bir yatırımdır. Burada yapılacak yatırım ile bütün üretim sürecinde el değmeden üretilecek. Kaya tuzundan Türk gıda kodeksine uygun %99.7 nin üzerinde kaliteli rafine tuz elde edilecek. Rafine tuz fabrikası 2 etaptan oluşmaktadır. Birinci etapta 75 kişilik ekip ile üretim kapasitesiyıllık 64.000 ton olarak planlanmıştır. İşletme açısından teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretim süreci otomasyona bağlı bir zincirleme olarak faaliyet gösterecektir. Ve buna göre ilk yatırım tutarı 6,000,000 TL olarak planlanmıştır.

 

İkinci etapta üretim kapasitesini 2,5 kat artırarak yıllık üretim kapasitesi 224,000 tona çıkması istihdamın 140 kişiye çıkması ile toplam yatırım tutarının 20,000,000 TL olması öngörülmektedir. Satış ve pazarlama sürecinde fabrikanın stratejik olarak konumu nakliye avantajının olması ile üretilecek tuzun %60’ı nakliye açısından yakın olan ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Rusya’ya ihracat olarak planlanmıştır.”dedi.

 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz