BÖLGEMİZ Haberleri Tümü

Ispanak ve soğan tarlada kaldı: çiftçi, ürünü maliyetine bile satamıyor

Iğdır’ın Söğütlü Mahallesinde ıspanak ve soğan üreticileri dertli. Kiraladıkları arazide ıspanak ve soğan yetiştiren üreticiler, Pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulandığı için ürünlerini satamadıklarını bu nedenle ürünlerin tarlada kalarak çürüdüğünü belirttiler.

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ISPANAK VE SOĞAN ÜRETİCİSİNİ VURDU

Ispanak ve soğan üreticileri  Kenan  Bezek,Kamil Işık,Zafer Babet,Zeki Kızılkaya,”Geçimimizi bu tarlalara ektiğimiz ıspanak ve soğandan sağlıyoruz.Bir ek gelir olsun diye de ekenlerimiz var. Pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulandığı için ürünümüzü satamadık. Ne il dışından alıcı geldi ne de biz sokaklarda çarşıda ürünümüz satamadık. Çünkü dışarı çıkmak yasak çarşıda mahalle aralarında satış yapmak yasak şu anda zarardayız ıspanak ve soğan tohumlaştı. Her birimizin 5 ile 30 bin lira arası zararımız var bankadan kredi çekerek bu işe girdik. Yasaklar nedeniyle ürün elimizde kaldı ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bankaya olan borcumuz ödeyemediğimiz içinde icralık olacağız ”dediler.

DEVLET BİZDEN ALSIN BEDAVA DAĞITSIN VEYA SATIŞIMIZA İZİN VERSİNLER

 Kenan  Bezek,Kamil Işık,Zafer Babet,Zeki Kızılkaya,“Çiftçi ekiyor, bakımını yapıyor, büyütüyor. Dönümüne en az bin 300 lira para harcıyor, ama ürünü tarlada kalıyor. Devlet, soğan, patatesi satın aldı ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Bizim Ispanak ve soğanda ki zararımızı karşılasın destek bekliyoruz. Tohumlanan Ispanak ve soğanı çürüyecek kimse almaz. Yetkililerden isteğimiz bizlere izin versinler bari kurtarabileceğimiz ürünleri çarşıda mahalle aralarında satalım. Tarım il müdürlüğü, valilik bizlere destek versin zararımızı karşılasın sokağa çıkma yasağı yüzünden bu sıkıntıyla karşı karşıya kaldık. Geçen yılda aynı sıkıntıyı yaşadık şimdide yaşıyoruz. Ne yapacağımız şaşırdık bari devlet masraflarımızı versin çiftçinin elinde kalan ürün için hiç kimse bir çare bulmuyor. Seneye ıspanak ekimi de olmayınca, otomatik olarak pahalılaşacak. Biz 5- 6 kilo gelen ıspanağı 5 TL ye satıyoruz alan yok .Sayın valimiz, yetkililer bize sahip çıkın zor durumdayız.Hiç olmasa yasağı kaldırın kurtarabildiğimiz  ürünümüzü çarşıda mahallede satalım.”dediler. 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz