BÖLGEMİZ:
Ağrı için Kuzey Rotası çağrısı

Hakkında dini anlatımlar, efsaneler ve tarih boyunca meraklı gezginlerin dikkatlerini üzerinde toplayan Türkiye’nin en büyük dağı Ağrı için “Kuzey Rotası” talebi dile getiriliyor.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Iğdır İl Temsilcisi Av. Murat Sürmeli tarafından gündeme getirilen Ağrı Dağı Kuzey Rotası, tırmanışa yeni bir heyecan katabilir.

TEK ALTERNATİF DOĞUBAYEZİD

Yıllardır Ağrı Dağı’na tırmanan dağcılar, ‘klasik rota’ olarak tanımlanan ve Ağrı ilinin Doğubayezid ilçesinden başlayan Güney Rotası. Yıllardır aynı şekilde kullanılan Güney Rotası dağcılık alanındaki en önemli şeylerden olan macera ve merak duygusunu körelttiği düşünülüyor.


KUZEY ROTASI YENİ BİR MACERA

Ağrı Dağı’nın Iğdır’a baktığı yönde bulunan Kuzey Rotası ise daha farklı bir deneyim olarak karşımızda duruyor. Daha teknik ve “buzul tırmanışı” olarak tanımlanan Kuzey Rotası için dağa tırmanma izni verilmiyor. Iğdırlı dağcılar, Ağrı’ya tırmanmak için Kuzey Rotasının kullanıma açılmasını istiyor.

Bu alternatif Ağrı’ya tırmanışa yeni bir soluk ve turizm açısından da bir canlanma sağlayabilir.

TARİHTE İLK TIRMANIŞ KUZEY ROTASINDAN

Ağrı Dağı’nın tarihinde bilinen ilk tırmanış 27 Eylül 1829'da Alman fizikçi Prof. Dr. Friedrich Parrot tarafından gerçekleştirildi. Parrot üçüncü denemesinde dağın kuzeybatı yamacından, Korhan Yaylası mevkiinden Küp Gölü’nü takip ederek zirveye ulaşmıştır. Bu rota Ağrı Dağı’nın kuzey rotası olarak kayda geçti. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Iğdır'da Atatürk'e hakaret eden...
Iğdır’da sosyal medya hesabında Atatürk’e hakaret eden şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak...

Haberi Oku