BÖLGEMİZ:
'Bugün savaşa katılan ve cesaret gösteren gençlerin çoğu İlham Aliyev döneminde yetişen gençlerdi” Yaver Mammadova
Azerbaycn halkı zafer sevinciyle  Karabağın incisi Şuşa ve diğer topraklarını işgalden kurtardığı için coşkuyla bu günü keçiriyor. Azerbaycanın pırıl-pırıl geçnlerininde bu zaferde eli var. Gerek eğitim seviyesi, gereksede bilgili olması kardeş ülkenin hak savaşını daha da yükseltdi. 

Baku Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Müşaviri ve Öğretmeni Yaver Mammadovada başarılı gençlerden. 

Yaver Mammadova şöyle söylüyor:

Azerbaycanın 44 günlük hak savaşında başarısının nedenlerini  bunlarda görüyorum. 

“Ulu önder Haydar Aliyev iktidara geldiğinde cephedeki durum Azerbaycan lehine değildi ve Ermenistan askeri güç, bilgi mücadelesi ve siyasi sempati açısından daha iyi bir konumdaydı. Bu şartlar altında savaşın devam etmesi Azerbaycan için başarılı sonuçlar doğuramazdı. Ulu Önder Haydar Aliyev, durumu zamanında doğru değerlendirdi ve ilk adım olarak ateşkes sağlandı. Uluslararası kamuoyunu değiştirmek, Dağlık Karabağ gerçeklerini dünyaya olduğu gibi aktarmak, büyük güçler konumunda adalete yönelmek için uzun ve yoğun bir mücadele başlamıştı.

Milli lider Haydar Aliyev, Karabağ gerçeğini tüm dünya kamuoyuna anlatmak için çok çalıştı. Ulusal liderin politikasını başarıyla sürdüren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, konuşmalarında Dağlık Karabağ sorununun ancak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülebileceğini defalarca dile getirdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de "İşgal altındaki tüm topraklarımızda bayrağımız çekilecek" demişdi. 


Karbağ savaşında başarı kazanmamış çeşitli kompanyalarda sebepdi bunun en başlıcası JusticeforKhojaly kompanyasıydı. 

Leyla Aliyeva'nın girişimiyle 2008 yılında "Hocalı için Adalet" uluslararası farkındalık kampanyası başlatıldı. Kampanya, katliamlara, etnik temizliğe ve ırk, etnik veya dini ayrımcılığa karşı güçlü direniş, Hocalı soykırımının kurbanlarıyla dayanışma ve Hocalı'da Azerbaycanlılara karşı işlenen suçların cezasız kalmasına karşı mücadeleye odaklandı. Sosyal ağlar, sergiler, toplantılar, yarışmalar, konferanslar, seminerler ve benzeri etkinlikler kampanyanın amaçlarına ulaşmak için kullanılan diğer etkili araçlardır. Ben de kampanyayı desteklemek için hem Azerbaycan'da hem de Almanya'da çeşitli etkinlikler düzenledim. Bu kampanya, Azerbaycan'ın gerçek sesinin dünyaya iletilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev her zaman gençlerimizin yanında oldu ve onları destekledi. Gençlik konusunda benimsenen devlet programları bu desteğin açık bir örneğidir. İlham Aliyev'in "Petrol sermayesini insan sermayesine çevirmeliyiz" fikri, gençlerimizin uzman olarak yetişmesi ve devletin sosyo-politik yaşamında aktif olarak yer alması için bir itici güçtü. Gençlerimizin yurt dışında okumaları için yaratılan koşullar da bu amaca hizmet etti. Cumhurbaşkanımız söylediği gibi, bugün savaşa katılan ve cesaret gösteren gençlerin çoğu İlham Aliyev döneminde yetişen gençlerdi. Ermenistan defalarca silah kullanarak sivil halkımızı yok etmeye çalışsa da bu mümkün olmadı ve bugün bile halkımızın, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi Demir Yumruk gibi birlik olmak için ne kadar cesur ve korkusuz olduğuna herkes şahit oldu. Bu 44 gün boyunca bize destek olan dost ülkeleri ve desteklerini bireysel olarak gösteren yabancıları da elbette unutmamak gerekiyor. Tovuz olaylarının Ermenistan tarafından işlenmesi ve Generalimiz Polad Haşimov'un şehid edilmesi halkımızın ve devletimizin sabrını tüketmiştir. Halkımızın birleşmesi, herkesin gönüllü orduya katılması zaferin başlangıcı oldu. 

Galibiyetimizin en büyük sebebinin Başkomutanımız ve Ordumuz olduğunu düşünüyorum. Onlar sayesinde 3 asırlık bir büyü bozuldu ve bu insanlar zaferi yeniden tattı. Tüm dünyanın bize karşı yürüttüğü bilgi savaşında Başkomutanımızın son derece diplomatik, temelli ve bazen sert yanıtlar için verdiği mücadeleyi büyük bir heyecan ve gururla izledik.

Cesur oğullarımızın düşmana karşı ne kadar şevkle ve korkusuzca yürüdüklerine hayret ettik. Sadece kazanmak için savaşa gittiler.

Çevremdeki birçok genç, bakanlıktaki meslektaşlarım, öğretim üyelerim, arkadaşlarım bu savaşta yer aldılar ve bizim Zaferimizin sebebi oldular. Birinci Karabağ Savaşı gazisinin kızı olarak, suretlerindeki tüm gazilerle gurur duyuyor ve onlara şükranlarımı sunuyorum. Şehitlerimize rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Böyle çocuklar yetiştirdikleri için tüm kahramanlarımızın anne ve babalarına teşekkür ediyorum. 

Savaşın sona ermesinden sonra, kurtarılan topraklarda altyapı oluşturma süreci tüm hızıyla devam ediyor. Fuzuli Havalimanı'nın açılması ve anıtların restorasyonu buna örnektir. Fuzuli Havalimanı'nın bu kadar kısa sürede inşa edilmesi bizim bir an önce oraya taşınma isteğimizden kaynaklanmaktadır. Yapılan çalışmalar, insanoğlunun vatanı olarak gördüğü yeri inşa etmesi ve güzelleştirmesi gerektiği konusunda dünya toplumuna da bir mesajdır. Bu toprakların Ermeniler tarafından tahrip edilmesi, bu toprakların onların vatanı olmadığının bir başka kanıtıdır. Kurtarılmış topraklarımızın her birini yeniden inşa edeceğiz ve o topraklar yakında yeniden canlanacak.”

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

FEDEK BAĞLARI, çölleşmeye dur diyor!
FEDEK BAĞLARI Gönüllüleri, Yeşil Iğdır'ı yeşil kimliğine tekrar kavuşturmakta kararlı. FEDEK...

Haberi Oku