BÖLGEMİZ:
Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yılında Iğdır Üniversitesinde konferans

 Iğdır Üniversitesi ile Azerbaycan’ın Bakü şehrinde bulunan Bakı Ali Neft Məktəbi’nin ortaklaşa düzenlediği “Haydar Aliyev’in Doğumunun 100. Yılı” konferansı Iğdır Üniversitesinde gerçekleştirildi. Iğdır Üniversitesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşma yapan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden dolayı Azerbaycan’ın yaptığı yardımlara teşekkür ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi Cumhuriyet'imizin 100. yılında Azerbaycan’la olan ilişkilerimiz aynı zamanda Haydar Aliyev merhumun da 100. yıl doğumu. 10 Mayıs dolayısıyla 100. yılda yüzüncü yıllar bu şekilde çatışmıştır. Bunlar birbirine kuvvet verir, ilişkilerimiz de yeni bir seviyeye çıktı. İlişkilerimizin tapusunu niteliğinde Şuşa Beyannamesi'ni yıldırım hızıyla meclislerimizden geçirerek bu yeni dönemi tescilledik” dedi.


                   Bakı Ali Neft Məktəbi Rektörü Prof. Dr. Elmar Qasımov, Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısının bir gönül köprüsü olduğu söyleyerek, “Nahçıvan'dan Iğdır'a kara yoluyla geldik, köprüden geçtik. Yani Ümit Köprüsü'nden geçtik. O köprü 1992'sinde Haydar Aliyevin teşebbüsüyle kurulmuş ve köprü Azerbaycan'ı Türkiye'ye birleştirmiştir. Bu köprü Ümit Köprüsü'dür, bu köprü hasret köprüsüdür. Bu köprü kardeşlik köprüsüdür. Bu köprü birleştirme köprüsüdür. Köprü açıldığı zaman bir bayram oldu” diye konuştu

                Yeni Azerbaycan Partisi Gence Milletvekili Müşfig Caferov,’da Şuşa beyannamesi ile  Türkiye Azerbaycan kardeşliği  ebedileşmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun100. Yılı ile Umumi liderimiz Haydar Aliyev’in doğum günü aynı zamana geliyor. Buda bizim için çifte bayramdır. Bu bölgede birlik içinde olmalıyız. Türkiye güçlü ise Azerbaycan’da güçlüdür. Birlik olmalıyız.”dedi.

       programa Bakü Yüksek Petrol Okulu Rektörü Elmar Gasımov, Türkistan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Agil Cemal,   Gazeteci Siyaset Bilimcisi  Elçin Mirzebeyli,  Yeni Azerbaycan Partisi Gence Milletvekili Müşfig Caferov, Doktor Üzeyir Rehimov, Gazi Behruz Memmedzade, Eski Komutan, Harp Uzmanı Elxan Şıxaliyev ,Serdar Ünsal,Ziya Zakir Acar ,Serpil Önal ,Kurban Parlar ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

  Düzenlenen konferansa; Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Azerbaycan Bakü Bakı Ali Neft Məktəbi Rektörü Prof. Dr. Elmar Qasımov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferans, iki üniversite arasında iş birliği protokolü imzalanması ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.






Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Hakan Oğuzhan: Iğdır’ın bir alternatifi...
31 Mart yerel seçimlerinin heyecanı ve adaylar arasındaki rekabette son viraja girildi, Hakan Oğuzhan da bu...

Haberi Oku