BÖLGEMİZ:
Hidayet Yıldırım: Memleketini kaybeden aslını da kaybeder

Kent Yaşam Gazetesi olarak bir süredir farklı meslek gruplarından farklı insanların yaşamını konu alan “Başarı Hikayeleri” yazı dizimizin bu hafta ki konuğu Güneş’in Anadolu topraklarına ilk doğduğu yer olan Iğdırlı iş insanı Hidayet Yıldırım oldu. Kendi deyimiyle filo kiralama sektörünün yıldızlar liginde yer alan HDY’nin geçmişten günümüze olan serüvenini ve gelecekte neler yapacağını gazetemizin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Celal Karaali sordu. Karaali’yi İSTOÇ Ticaret Merkezi’nde ki ofisinde ağırlayan Hidayet Yıldırım, samimi bir ortamda geçen söyleşide sorulan tüm soruları açık yüreklilikle yanıtladı.  

ÖNCELİKLE SİZDEN BAŞLAMAK İSTERİM, HİDAYET YILDIRIM KİMDİR?


1981 Iğdır Doğumlu , evli ve üç çocuk babasıyım. 1980 yıllarda Iğdır’ın Enginalan köyünde 4 çocuklu ailesinin geçimini daha iyi şartlarda sağlamak ve çocuklarının daha iyi bir eğitim almasını istemesi düşüncesiyle İstanbul’a göç eden Babam Sabrali Yıldırım’ın 4 çocuğundan biriyim. Babam İstanbul’a geldikten sonra burada küçük esnaflıkla ticari hayatını sürdürmüş. Bende tahsil hayatımı İktisat Fakültesi İşletme Bölümünü tamamlayarak bitirdikten sonra ticaret hayatına atıldım. 2000’li yıllarda aile olarak başladığımız ticari faaliyetleri devraldım. Günümüz itibari ile 5 farklı sektörde yer alan HDY Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği ve İMAS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekteyim.

SAYIN YILDIRIM, HDY KAÇ YILINDA VE NASIL KURULDU ?

Sizler de bilirsiniz ki, herkesin aslında kuruluş öncesinde elbet bir hikayesi ve yaşanmışlıkları oluyor. Güzel olan her şeyin kolay kazanılmadığı gerçeğini hepimiz tecrübeledik ve bu gerçeği hepimiz biliyoruz. Otomotiv sektörüne girişimiz Babam Sabrali Yıldırım’ın 1989 yılında İstanbul Bahçelievler’de Yıldırım Otomotiv’i kurmasıyla başladı. Yaklaşık 20 seneye yakın 2.el otomobil alım satım ticaretinde bulunduk. 2010 yılında geldiğimizde 2.el otomobil ticaretine devam ederken bir yandan da araç kiralama sektörüne girme düşüncem vardı. Gerçek şu ki hem sektörün beklenenin üzerinde olan gelişimi ve büyümesi hem de iş dünyasındaki çevresel taleplerden ötürü kısa zamanda sektörde olmam gerektiğini düşünsem de sektörü doğru analiz etmek en uygun zamanı tayin etmek istememden dolayı 2 sene gibi bir zaman zarfından sonra 2012 yılında HDY Filo Kiralama’yı kurdum ki bugünlere gelmemiz de o günkü doğru zamanlanın yeri ve önem çok büyük. Halen Genel Müdürlüğü İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir Bölge Müdürlüklerimiz ile yüzün üzerinde uzman ve profesyonel ekibimiz ile Türkiye’nin 81 ilinde uzun dönem operasyonel filo kiralama hizmetini en üst seviyede kalite ve güven anlayışıyla sürdürmeye devam ediyoruz.

FİLO KİRALAMA NASIL BİR SİSTEM, TAM OLARAK NEDEN FİLO KİRALAMA TERCİH EDİLMELİ?

Sektörel tanımın yanı sıra bana sorarsanız filo kiralama ortak fayda ve paydada buluşma diyebilirim. Bu söylememin ve bu tabiri kullanmamın sebebini sektörel tanımını yaptıktan sonra sanırım daha da açıklığı kavuşacaktır. Kısaca minimum 12 ay olmak üzere araç kiralama hizmeti diyebiliriz. Aslında bu hizmet avantaj , fayda , zaman ve sürdürülebilirlik üzerine kurulu. Tabi ki her sektörde olduğu gibi ticari faydalar en ön planda yer alıyor. Örneklemek gerekirse en başta finansal yük gelir. Otomobil satın almak yerine satın alma bedeline ayıracağınız bütçeyi kendi işinizde daha doğru değerlendirip şirketinizin finansal ve kazanç olarak büyümesinde kullanma imkanı elde ediyorsunuz. Bunun yanı sıra ki en önemli hususlardan bir tanesi oluşabilecek birçok risk ile de karşı karşıya kalma ihtimalinizi de en aza indirmiş oluyorsunuz. Bu konuların dışında otomobili satın almak ile bitmiyor tabi ki almış olduğunuz otomobillere ilişkin her geçen gün artan sigorta , kasko , bakım ve onarım gibi giderlerle de karşı karşıya kalmıyorsunuz. Tabi bir de bu kalemlerin sürpriz fiyat artışlarını unutmamak lazım. Otomobil özelindeki konuların dışında araçlarınıza ilişkin idare , sevk , süreç yönetimi ve kontrol gibi işlemlerin takip etmek üzere personel yapıları kurma zorunluluğu da ortaya çıkıyor. Kısacası otomobil giderlerinin yanı sıra kurduğunuz kadrolara ayırmanız gereken bütçe de ayrı bir maliyet kalemi olarak ekleniyor. Özetlemek gerekirse filo kiralama zamandan tasarruf ettiren , maliyetleri minimize eden , finansal yük almanızı gerektirmeyen ve yeni kadrolar kurma zorunluluğunuzu ortadan kaldıran avantajlı ve profesyonel bir sistem.

HDY OLARAK TÜRKİYE’DEKİ KONUMUNUZU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ ?

Filo kirama şirketimiz henüz 10 yaşında. Daha genç bir şirketim olsa da sektörde yol almaya başladığımızdan beri her geçen gün kendini geliştiren , öğrenmeye açık ve sürekli büyüyen bir yapımız var. Sektörün neresinde olduğumuz bir orana yada  bir sıralamaya dayandırmanın pek etik olmadığı düşüncesindeyim. Ancak şunu söyleyebilirim önümüzdeki günlerde herkes HDY adını bugüne kadar duyduğundan daha çok ve sık duyacak. Yapacağımız yatırımlar ve bugüne kadar verdiğimiz hizmetin daha iyisini vererek adımızdan daha çok söz ettireceğiz.

SAYIN YILDIRIM AÇIKLAMALARINIZDAN ANLADIĞIM KADARIYLA İŞİNİZDE OLDUKÇA İDDALISINIZ. GELECEKTE BELİRLEMİŞ OLDUĞUNUZ HEDEFLER VAR MI? NELER PLANLIYORSUNUZ?

Iğdırlı bir bir iş insanı olarak sektörde bu kapsamda ve ölçekte faaliyet göstermekten kendim adına mutluluk memleketim adına gurur duyuyorum. 2012 yılında 60 araç ile başladığımız bu yolculukta günümüz itibari ile dört bin üzerinde araca sahibiz. Türkiye’de gruplandırma yaparsak A grubu diye tanımlanabilecek firmalar ile rekabet edecek güce sahibiz. Hedefimiz şirketimizi büyütmek , daha çok kişi ve kuruma hizmet vermek , daha çok istihdam yaratıp maximum faydada sektöre katkı sağlamak. Bunun içinde mevcutta olduğumuz ve farklı sektörlerde belli bir zaman takviminde planlamış olduğumuz yatırım projelerimiz var.

IĞDIRLI OLDUĞUNUZU SÖYLEDİNİZ KENDİ YÖRENİZE YATIRIM PLANINIZ VAR MI ?

Öncelikle şunun altını çizmek istiyorum. Memleketini kaybeden aslını da kaybeder. Bu söz yalnızca bir Iğdırlı için değil, gurbette olan herkes için geçerli bir sözdür. İnsan memleketinde uzakta nerde olursa olsun hep bir memleket özlemi yaşamaktadır. Bende memleketini ve insanını seven birisi olarak aynı sevgi ve özlemi duymaktayım. Uygun olduğunu düşündüğüm bir zamanda içinde olduğumuz veya farklı sektörler yatırım yapma düşüncesindeyim ve bunu bir gün muhakkak gerçekleştireceğim.

MEMLEKET HASRETİNDEN SÖZ ETTİNİZ. IĞDIR’A GİDİYOR MUSUNUZ ?

Elbette gidiyorum. Bizler her ne kadar memleketimizden uzak farklı şehirlerde yaşasak ta orada yaşayan yakınlarımız, dostlarımız, akrabalarımız var. Hem hasret hem memleket özlemini gidermek için fırsat buldukça gidiyorum.

SAYIN YILDIRIM, FARKLI SEKTÖRLERDE İŞ YAPIYOR MUSUNUZ ?

Ana faaliyet kolumuzla ortak noktaları olan sigorta şirketimizde var. Bu iki iş kolu birbirleri ile çok iç içe faaliyet göstermekte. Bu sektörlerin dışında inşaat ve gayrimenkul yatırım şirketlerimizde de hızla büyüyerek devam ediyoruz. Gelişen Türkiye’de yarının ne getireceğini bilemeyiz. Belki zamanla farklı iş kollarında da yer alabiliriz.

KARAALİ : SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ ?

Öncelikle şahsınıza ve tüm Kent Yaşam ailesine teşekkürlerimi sunuyorum. Halkımıza da trafik kazalarından uzak sağlıklı ve huzur dolu bir yaşam dilerken , hemşehrilerimi de saygı ve sevgiyle kucaklıyorum.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

MHP’li Meclis Üyesi Adayları Iğdır’ı...
Iğdır’da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Genel Meclis adaylarının açıklanmasıyla birlikte seçim...

Haberi Oku