BÖLGEMİZ:
Kurtuluş Savaşı kahramanı Ali Ekber Tufan'ın adı yaşadığı Melekli beldesinde yaşayacak

 Melekli beldesi Belediyesi Meclisi toplanarak oy birliği ile Kurtuluş savaşı kahramanlarından olan Ali Ekber Tufan’ın adını Karabağ Mahallesi ile Mehmet Akif Ersoy mahallesi ortasında kalan meydana verilmesine karar verdi.

Belediye başkanı Eray Coşar, ”Melekli beldemizin ve Kurtuluş savaşımızın kahramanlarından olan Iğdır Milli Cumhuriyeti Başkanı Ali Ekber Tufan’ın adını yaşatmak için bir meydan verdik. Yakında ismini yazan tabelayı asacağız. Ali Ekber Tufan Kahraman yiğit bir büyüğümüzdür. Ruhu şad olsun.” dedi.

Ali Ekber Tufan’ın torunu Ali Ekber Tufan ’”Melekli belediyesi başkanı Eray Coşar ve meclis üyelerine teşekkür ederim. Milli mücadele kahramanı Kurtuluş savaşının önemli ismi olan dedemin adının yaşatılması bizleri mutlu etmiştir.” dedi.

ALİ EKBER TUFAN KİMDİR?

Türk siyasetçisi Ali Ekber Tufan, 14 Ocak 1870 ile 13 Kasım 1970 yılları arasında yaşadı. Tufan, bölgede, "Ramazanoğlu" (Melekli) olarak bilinen geniş bir aileye mensuptur. Erivan Rus Gymnasium mezunudur.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Cemiyet-i Hayriye'nin Iğdır temsilcisi olarak Balkan Savaşı'nda, 93 Harbi'nde düzenli orduya Kafkasya üzerinden para yardımı toplanmasını düzenlemiş ve yürütmüştür.

Wilson İlkeleri adına bölgeye gelen Amerika Genelkurmay Başkanı General James Harbord, Ali Ekber Tufan ile birlikte bölgeyi gezerek İtilaf Devletleri'ne; "Büyük Ermenistan denilen yerde Ermeni göremedim" raporunu iletmiştir. Bu durum, Lozan Barış Antlaşması sürecinde Iğdır'ın Türkiye sınırlarında kalması için büyük önem arz eder.

Savaş günlerinde çeşitli sebeplerden dolayı babası, annesi ve kızını kaybeden Ali Ekber Tufan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra başlatılan "nüfûs mübâdelesi" ile Sürmeli bölgesinin Türk Ocağı başkanlığını üstlenerek Iğdır'a göç eden halk ile ilgilenmiş, belediyecilik alanında çalışmalara yön vermiş ve birçok siyasi partinin kurulmasına öncülük etmiştir.

13 Kasım 1970 tarihinde ölen Ali Ekber Tufan bugünkü Melekli-Çaybaşı aile kabristanındaki anıt mezarına defnedilmiştir.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

FEDEK BAĞLARI, çölleşmeye dur diyor!
FEDEK BAĞLARI Gönüllüleri, Yeşil Iğdır'ı yeşil kimliğine tekrar kavuşturmakta kararlı. FEDEK...

Haberi Oku