BÖLGEMİZ:
‘Otu, böceği öldüren, insanı da öldürüyor'

İnsanların daha organik ve doğal ürünler tüketebilmesi için mücadele eden Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Bursa Karacabey’de organik tarım yapan çiftçilere ziyarette bulundu. ‘Zehirsiz Sofralar Projesi’ ile tarımda kullanılan pestititlerin(mantar,böcek, yabani otlara karşı kullanılan kimyasallar) zararları ve daha az kullanılması gerektiğinin önemini anlatan dernek yönetimi, tarım arazilerini gezerek, alternatif yöntem ve uygulamaların verimliliği konusunda incelemelerde bulundu.

EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Bir elmanın sofraya gelene kadar 16 kez işlem gördüğünü, kullanılan zehirlerin artık çılgınlık boyutuna geldiğini söyleyen Zehirsiz Sofralar İletişim ve Kampanya Koordinatörü Turgay Özçelik, “Pestisitler toprağımızı, suyumuzu, havamızı kirletiyor; bizi, arıları, kuşları, faydalı böcekleri zehirliyor. Özellikle çocuklar pestisitlerin zararlarından en çok etkilenen grup. Yapılan araştırmalar anne sütünde, bebek mamalarında, bebeklerin göbek kordonlarında bile pestisit kalıntılarına rastlandığını gösteriyor’’ dedi.

‘’ZEHİRSİZ ÜRETİM MÜMKÜN’’

Zehirli maddeler kullanmadan da ürünlerden kaliteli verim almanın mümkün olduğuna değinen Buğday Derneği Koordinasyon Kurulu Üyesi Oya Ayman, “Organik tarım, onarıcı tarım, agroekoloji gibi pek çok yöntem; biyolojik mücadele, kültürel mücadele gibi pek çok teknik ile zehirsiz üretim yapmak mümkün. Türkiye’de yüzlerce üretici bu yöntem ve teknikleri kullanarak sürdürülebilir bir şekilde üretim yapıyor. Bugün ziyaret ettiğimiz üreticimiz Şaban Burhan bunlardan biri. Biz tüketicilere çok şey düşüyor. Alışveriş yaparken sağlıklı gıdayı tercih etmek, zehirsiz ürünü tercih etmek, Şaban Burhan gibi doğa dostu yöntemlerle üretim yapan çiftçilerimizi desteklemek anlamına geliyor’’ diye konuştu.

Zehirsiz Sofralar Ağı Nedir?

100’ün üzerinde kurum ve inisiyatifin yan yana gelerek oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, 23 Kasım 2019’da “Tüm Canlılar İçin Zehirsiz Sofralar” başlığıyla bir imza kampanyası başlattı. Kampanyada Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve pestisitlerde kullanılan 13 etken maddenin öncelikle ve ivedilikle yasaklaması talep ediliyor. Zehirsiz Sofralar Projesi kapsamında oluşturulan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, herkesi kampanyaya destek olmaya, geleceğine sahip çıkmaya çağırıyor. Çünkü “tarım ilacı” olarak bilinen pestisitler toprağı, suyu, havayı, insanları, hayvanları zehirlediği biliniyor. Bitkilere uygulanan pestisitlerin sadece yüzde 2’si uygulandığı alanda kalıyor; geriye kalan yüzde 98’lik kısım havaya, toprağa ve suya karışıyor. Ayrıca günümüzde yaygın olarak kullanılan bazı pestisitler hayvan deneyleri dikkate alındığında, insanlar için ”kanserojen olması kuvvetle muhtemel olanlar” ya da ”muhtemel kanserojen” olarak sınıflandırılıyor.



Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Tuzluca'da kazanan CHP, mazbatayı alan...
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde seçimi CHP kazandı ancak mazbata AK Parti adayına verildi.

Haberi Oku