BÖLGEMİZ:
Tarihi vagon Iğdır'ın kampüsünde

Iğdır Üniversitesi, Iğdır’ın tarihi değerlerini diri tutmaya devam ediyor. Üniversite, Tuzluca Kaya Tuzu Mağarası’nda yıllarca kullanılan vagonu yenileyerek sergilemeye başladı.

HURDAYA AYRILMIŞTI

Uzun yıllar Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yer alan tuz mağaralarında kullanılan vagon geçtiğimiz günlerde hurdaya ayrıldı.

REKTÖR ALMA DEVREYE GİRDİ

Bunun üzerine Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma tarafından yoğun çaba ve ısrar ile hurda olarak elde edilen vagon, Iğdır Üniversitesinin metal atölyesinde orijinalliği bozulmadan yenilenerek şehrimizin tarihine katkı sağlamak üzere Karaağaç Kampüsü’nde sergilenmeye başlandı.

ALMA: BİRÇOK MEDENİYETE HİZMET ETTİ

Konu hakkında bilgi veren Rektör Alma, tarihi Urartulara kadar uzanan Iğdır ilinin en önemli değerlerinden Tuzluca Kaya Tuzu Madeninin günümüze kadar birçok medeniyete hizmet ettiğini ifade etti. Rektör Alma ardından sözlerine şu şekilde devam etti:

“Selçuklular, Osmanlılar ve Ruslar tarafından işletilen maden Tuzluca’nın 1920 yılında anavatana katılması ve ardından Cumhuriyetin ilanı ile devlet tarafından işletilmeye başlanmıştır. Bu süreç içerisinde daha yüksek üretim elde etmek ve daha teknik çalışma yürütülmesi amacı ile madencilik konusunda ihtisaslaşmış olan Zonguldak taş kömürü işletmelerinden malzeme, teknik ve mühendislik desteği alınma yoluna gidilmiştir. Bu destekler ile Zonguldak ilinden 1920-1930 yılları arasında gelen malzemeler arasında yer alan vagon uzun yıllar tuz madeninde hizmet verdikten sonra hurdaya ayrılmıştır. Iğdır Üniversitesi de uzun yıllar şehrimize hizmet eden bu vagonu orijinal halini koruyarak yenilemiştir ve sergilemeye başlamıştır.” KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

FEDEK BAĞLARI, çölleşmeye dur diyor!
FEDEK BAĞLARI Gönüllüleri, Yeşil Iğdır'ı yeşil kimliğine tekrar kavuşturmakta kararlı. FEDEK...

Haberi Oku