BÖLGEMİZ:
YAHYA AZEROĞLU  İÇİN AZERBAYCAN'DA İKİNCİ KİTAP YAYINLANDI

 Oğuzlar Yurdunun Yiğit Sesi Yahya Azeroğlu’nu anlatan ikinci bir kitap daha Azerbaycan’da yayınlandı.

            Şair ve yazar Musayeve Ümbülbanu(BANU) tarafından yayınlanan şair ve yazar Yahya Azeroğlu’nun  dostlarının kaleme aldığı yazıların ve şair Banu hanımın görüşlerinin yer aldığı “TURAN TÜRK’ÜN DÜNYADAKİ SESİDİR “adlı kitap Türkiye ve Azerbaycan’da büyük ilgi gördü.

        Daha önce 28 şair ve yazarın Yahya Azeroğlu’nu anlattığı “Turan Yolçusu”  adlı kitaptan sonra   TURAN TÜRK’ÜN DÜNYADAKİ SESİDİR “adlı kitapta birbirinden güzel övgüler ve şiirler yer almaktadır.

       Türkiye’den ve Azerbaycan’dan Prof.Dr. Kerem Karabulut, Araştırmacı eğitimci yazar Serdar Ünsal, şair Bayaramalı Çelikten,Hamid Gence,Kirman Rüstem,Necdet Edebalı,Şükriye Polat,Balayar Sadıg,Eldar İsmayıl Büyük Türk,Zöhre Garagızı Mehemmedova,Ruhsare Adilgızı,Ramiz Hesenli,Aynure Ulduz Teymurova, Aşık Ziya Ebedivar,Elmira Aslanhanlı Turan,Fazile Yahya,Suna Abbaseligızı,Prof.dr.Elburus Mahmutoğlu,Ebülfez Ezimli,şaire Gülmalı Murad, prof.Ramiz Hesenli,gibi şair ve yazarın Yahya Azeroğlu hakkında yazdıkları yazılar yer almaktadır.

     Kitabın yayına hazırlayan  Şair ve yazar Musayeve Ümbülbanu(BANU),yazdığı önsöz yazıda “Oğuz yurdu Iğdır’ın şair oğlu Yahya Azeroğlu,şiirlerinde halkın dilini,sözünü,gönlünü,arzusunu anlatıyor.şiirlerinde vatan sevgisi vardır.”   Görüşlerine yer verirken Prof.Dr. Kerem Karabulut’ta”Aynı topraklarda yetiştiğim Yahya Azeroğlu, vatanperver, nezaketli,dost canlısı ve duygusal yapıya sahip kişiliği ile kendisi ile tanışan herkes tarafından sevilen bir hemşerimdir.Yazdığı şiirlerde duygularını hiç saklamamakta ve sanki yüreği ile konuşan bir özellik göstermektedir.”diyor.



         Eğitimci araştırmacı yazar Serdar Ünsal’da Yahya Azeroğlu’nu şöyle anlatıyor.

    Iğdır  3 ülkeye sınır bir il ve bu ilde yaşayanların çoğunluğu kaça kaç (1915-20)zamanında Ermeni Rus zulmünden İran'dan Ermenistan’dan ve Azerbaycan’dan (Nahçivan)kaçıp Iğdır’a gelip yerleşenlerden oluşur.
            Hepsinin yüreğinde vatan hasreti vardır. Bu vatan hasreti de bu insanları ister istemez şair yapmıştır yazar yapmıştır…

      Iğdır Şairler ve yazarlar yurdudur diyebiliriz. Oğuz yurdu Iğdır’dan kahramanların yanında şair ve yazarlarımızdan yetişmiştir. Bu şair ve yazarlarımızdan biride Yahya Azeroğlu’dur.

Söz verdim yaradana,

Yemin ettim kurana,

Bana bir şams dileyin

Gedir yolum Turana

Turan sevdalı şair bir şiirinde söyle sesleniyor.

Dövletleşsin kızımız,

Ordulaşsın oğlumuz,

Ey tanrım yardımcı ol,

Turanlaşsın yolumuz

Prof.Dr. Kerem Karabulut,’ta yazısında şu görüşlere yer veriyor:”Yahya Azeroğlu hem Türkiye hem Azerbaycan  için şiirler yazmakta ve “iki devlet ,tek millet” olan iki ülke için yüreği çarpmaktadır.Bu haliyle de Yahya Azeroğlu’na “Yüreği ile konuşan ve şiir yazan şair” demek doğru olacaktır.Zer kadrini zerger bilir sözü ile şair Banu hanımda Yahya Beyin kıymetinin bilinmesi için bu kitabı hazırlamıştır. Her iki şairimizi kutlarım “

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Tuzluca'da kazanan CHP, mazbatayı alan...
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde seçimi CHP kazandı ancak mazbata AK Parti adayına verildi.

Haberi Oku