DERNEĞİMİZ:
Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu sınırları aşıyor

 Türkiye’de Iğdırlıları bütünleştiren federasyonlardan biri olan Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu ilk kongresini 5 Şubat tarihinde yaptı. Halkalı Davet salonunda gerçekleşen ve Celal KARAALİ’nin sunumuyla başlayan kongreye tek liste giren İmdat Atabey, delegelerin tüm oyunu alarak yeni başkan seçildi. Atabey’i ilk tebrik eden kişi ise Dünya Iğdır Dernekleri Kurucu Başkanı Abdulhadi Akmugan oldu. Iğdır yöresinin önemli isimlerinden olan Prof. Dr. Dursun Akdemir, Dr. Sinan Oğan’ın yanı sıra Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Faysal Güler, iş dünyasından Özdemir Polat, Akif Turaç, Cemal Avcı, Siyasilerden MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy, Kızılay Başkanı Hüseyin İpek, Marmara Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Nihat Yıldırım, Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Ulaş, Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Gürsel İlgüz ve çok sayıda dernek başkanı ve Iğdırlı katıldı.

AKMUGAN: BU BULUŞMANIN MANEVİYATI ÇOK BÜYÜK

Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu Başkanı olarak katıldığı seçimde teşekkür konuşması yapan Abdulhadi Akmugan, Sivil Toplum kuruluşlarının birçok konuda kamuoyu üzerinde farkındalık yaratıklarını belirtti. Akmugan,“ Kısa süre öncesine kadar dernekleşme adına Türkiye genelinde sonuncu sıralarda olduğumuz bir gerçekti. Hatta, Kars Ardahan Iğdır üçgeninde ise Iğdır olarak biz son sıralardaydık. Ancak, bunun bir kader olmadığının bilincinde olan bizler bir grup Iğdırlı bir araya gelerek Sefaköy’de Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği’ni kurarak STK anlamında bu kıvılcımı yaktık. 2010 yılında Sefaköy’de hizmete soktuğumuz derneğimiz değim yerindeyse Iğdırlıların buluşma, tanışma ve kaynaşma adresi oldu. Burada ki birliğimiz komşu ilçelerde veya İstanbul’un farklı bölgelerinde yaşayan Iğdırlılara da ilham oldu ve Iğdır adına çok sayıda dernek kuruldu. İşte Sefaköy’de yaktığımız ateş çok sayıda derneğin de kurulmasına ön ayak olmakla birlikte gelinen nokta da 15 yıl öncesine kadar dernek kuramayan noktasında olan Iğdır’ın şu an 3 federasyonu var biri de burası. Dernek çatısı altında epeyce yol aldıktan sonra bir üst oluşumlar için fikir birliği yapmaya başladık ve federasyon çatısı altında bir araya gelme kararı aldık. Ve bu kararımızdan sonra arkadaşlarımın isteği doğrultusunda Federasyonun kurucu başkanlığını ben üstlendim, federasyonumuzu kurduk kurduktan sonra da çeşitli etkinlikler yaparak olağan kongremize getirdik. Bugün burada Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu sayesinde bir araya gelmenin ve sohbet etmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Şunu çok samimi olarak dile getirmek istiyorum, doğaldır hepimizin işi gücü var koşturmamız gereken ekmek davamız var ve bu tür oluşumlara zaman ayırmakta zorlanıyoruz. Ama şunu söylemek istiyorum kurucu Federasyon Başkanlığını kabul etmişim. Çünkü sizler gibi birbirinden değerli hemşerimle bu çatılar altında tanıştım. Bu oluşum ve samimiyeti parayla ölçemeyiz, iyi ki varsınız” dedi. Akmugan, kendisinden sonra görevi devralan İmdat Atabey’e de başarı dilediği konuşmasının sonunda, ben sadece başkanlıktan ayrıldım, hem federasyonumuzun hem de derneğimizin yönetimlerinde yer almaktayım. Sizlerden de arzum ve talebim bu oluşumlarımıza üye olmanız destek vermeniz ve İmdat başkanın önderliğinde federasyonumuzunda daha güzel hizmetlere imza atmasını sağlamalıyız” dedi

ATABEY: GÜZEL İŞLERE İMZA ATACAĞIZ

Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu Başkanlığına tek aday olarak giren ve oy birliği ile Federasyon Başkanı seçilen İmdat Atabey ise yaptığı konuşmada önce katılım sağlayanlara teşekkür etti. Atabey konuşmasına şöyle devam etti:

“Gönlü Iğdır için atan ve gönül birlikleri ile beraber ilimizin adını taşıyan federasyonumuzun 1.Olağan Kongresini gerçekleştiriyoruz. Onursal başkanımız Abdulhadi Akmugan’ın başkanlığında ve yine ilimizin adını taşıyan 5 farklı derneğin bir araya gelmesi ve gayretleri sayesinde kurulan federasyonumuz sivil toplum adına gelecek nesillere de ışık olmuştur. Dünya Iğdır Dernekleri yeni başkanı olarak bu görevde çok iyi hizmetler yapacağımıza ve kenetleneceğimize inancımız tamdır. Federasyonumuzda bulunan derneklerimizle yeni dönemde güzel işlere imza atacağız.

ATABEY: IĞDIR’I DÜNYAYA ANLATACAĞIZ

Atabey, Iğdır’ın 3 ülkenin sınır bekçiliğini yapan, cesur ve yiğit insanların oluşturduğu bir il olduğunun altını çizdi. Atabey son sözlerinde şunları söyledi: Maalesef Iğdır, tarih boyunca İl olduktan sonra hak ettiği değeri görmedi. Bu bizim bir eksiliğimizdir. Umut ediyoruz ki STK oluşumları ile bunun önüne geçeceğiz. Iğdır tarım olarak çok önemli konuma sahip. Pamuk üretiminde Iğdır Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Iğdır’ın bu verimli topraklarına sahip çıkalım. Bu sivil toplum örgütlerimizle aksaklıkları gidermek için çaba gösterelim. Iğdır’ın Türkiye’de ve dünyada hak ettiği yeri alması için başta siyasilerimiz biz STK temsilcileri ve kimliğinde Iğdır yazan herkes elinden geleni yapmak zorundadır. Bu bizim tarihimize, ata topraklarımıza gelecek nesillere karşı bir sorumluluğumuzdur”

AKDEMİR: EMEK VERİRSENİZ MEYVESİNİ ALIRSINIZ

Eski Iğdır Bağımsız Milletvekili Prof. Dr. Dursun Akdemir’de yaptığı konuşmada Sivil Toplum Kuruluşlarının önemine vurgu yaptı. Akdemir, Pandemi zamanında ‘kalabalığa girmeyin’ uyarısını yapan doktorlardan birisi olduğunu söyledi. Çok acı hatıralar yaşadığını belirten Akdemir, “İlk önce onlara dualarımı gönderiyorum. Ben çok söz söyleyen birisi değil çok iş yapan birisiyim. Doktorluk görevini yaparken bir anda kendimi siyasetin içinde buldum. İstanbul’da Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz sahibi Celal Karaali başta olmak üzere Iğdır’dan bağımsız vekil olmak konusunda çok sayıda kişi ve kuruluşun katkısını gördüm. Yola çıktığımda seçime 40 gün kalmıştı ve dostlarında yardımıyla Iğdır tarihinde bir ilke imza atarak bağımsız milletvekili seçildim. Öncelikle vekillik çalışmamda bana katkı sunan değerli dostlara ve bu oluşuma emeği geçen, burada bulunan sizlere çok teşekkür etmek istiyorum.  Bu oluşumun sürecini Abdulhadi ve İmdat başkanlarımız anlattılar. Şunu bir kez daha gördük, emek verirseniz meyvesini alırsınız. Toplumsal emekler mutlaka karşılığını verir. Ben doktor olarak toplumumuza verdiğim değerin ve emeğin karşılığını yine en kısasından bağımsız vekil olarak aldım.  Dernekler ve federasyonlarda böyledir. Toplumsal yararlar doğrultusunda verilen mücadeleler her anlamda toplumsal değerlere ve kazanımlara dönüşecektir. Bugün burada buluşmamızda bunun bir göstergesidir. Bu temelde bu oluşumun ilk gününden bu güne olan sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İmdat başkan ve yönetim kuruluna da üstün başarılar diliyorum ”dedi.

OĞAN: NEDEN IĞDIR BİR CUMHURBAŞKANI ÇIKARTMASIN

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı olan Dr. Sinan Oğan ise yaptığı konuşmada Prof. Dr. Dursun Akdemir gibi değerlere sahip çıkılmasının altını çizerken, “Ufkumuzu Iğdır’ın komşu ülkelerle olan sınırıyla sınırlamayalım. Iğdır’dan öte Azerbaycan var, Nahcıvan var ve turan var. Ufkumuzu geniş tutalım. Bazen hemşerilerim soruyor ‘neden Cumhurbaşkanı adayı?’ veya neden ‘Genel başkan olmak istiyorsunuz? Şu gerçeğin altını çizmek istiyorum Iğdırlı hemşerilerim sayesinde partimi birinci yaparak milletvekili oldum. Iğdırlıların ufku sadece milletvekilliği mi? Neden biz Serhatın bekçisi olarak sadece bekçilik yapmaya talip olalım. Neden Iğdır bir cumhurbaşkanı çıkartmasın. Bugün siyaseten her görüşün adayı var ama Milliyetçilerin adayı yok. Oysa milliyetçilerin yarısı bağımsız aday olarak bana oy verirse buda % 10’a denk gelir ve ikinci turda kilit noktada oluruz. Ufkumuzu biraz da böyle tutalım” dedi.

POLAT: IĞDIR STK’DA ÖNEMLİ NOKTAYA GELDİ

Sivil toplum kuruluşlarına olan yakınlığı ile bilinen ve Kars Ardahan Iğdır Federasyonları onursal başkanı iş insanı Özdemir Polat’ta yaptığı konuşmada STK’nın önemine vurgu yaptı. Polat, “Kars Ardahan ve Iğdır Türkiye ortalamasında dernekçilik adına kısa süre öncesine kadar çok gerilerdeydi. Hatta Iğdır il olarak son sıralardaydı. Ancak şöyle bir gelişme oldu Sefaköy’de kurulan çok görkemli bir açılışla hizmete giren Iğdırlılar Derneği sayesinde Iğdır toplumu da dernekçilik anlamında önemli bir ivme kazandı. Hatta öyle bir noktaya geldi ki, Sefaköy’den başlayan dernekleşme istanbul’un birçok ilçesinde de yeni derneklerin kurulmasına vesile oldu ve günümüzde Iğdır STK noktasında çok önemli bir yere gelmiştir.” İfadelerine yer verdi. Sivil toplum çatısı altında örgütlenen toplumların siyasette de çok etkin olduklarının altını çizen Polat, “Toplumsal bilinç için dernekler çok önemlidir. 2010 yılından beri tüm etkinliklerinde bulunduğum ve Fahri üyesi olduğum Sefaköy Iğdırlılar derneğinde başlayan bu serüvenin bu noktaya gelmesine bir hemşehriniz olarak çok sevindiğimi belirtmek istiyorum” dedi.

TURAÇ: GÜZEL ÇALIŞMALAR HEPİMİZİ MUTLU ETMEKTEDİR

Iğdır Organize Sanayi Bölgesine kurduğu Tekstil fabrikasıyla bölgede yüzlerce insana iş imkanı sağlayan TURAÇ Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Akif Turaç’da yaptığı konuşmada dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Turaç, sivil toplum kuruluşlarının önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Çünkü hemen hemen her şey siyasetten geçiyor ve siyasette de söz sahibi olmak için dernekler çatısı altında birleşmek, bilinçlenmek ve sahaya yansıtmak zorundayız. Federasyonun kurulmasından bu aşamaya gelene kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve üstüme düşeni de yapacağımın sözünü veriyorum” ifadelerini kullandı.

TANRIKULU: HER ALANDA ÖRGÜTLENELİM

İş dünyasının önemli Derneklerinden biri olan TÜMKİAD’ın kurucu genel başkanı Nihat Tanrıkulu’da yaptığı konuşmada STK’nın her alanda ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Kendilerinin iş dünyası kategorisinde hizmet ve mücadele eden bir dernek olduklarını belirten Tanrıkulu, “toplumsal olarak her alanda örgütlenmeliyiz. Ve sosyal dayanışma dernekleri de bu anlamda ilk basamaklarımızdır. Örgütlenelim ki siyasette de var olalım. Ve dahası siyaseten hizmet anlamında hak ettiğini alamayan Iğdır’ımıza daha çok hizmet edelim” dedi.

KURUCU DERNEK BAŞKANLARI YİNE KOL KOLA

Toplantı son olarak federasyonun kurucu dernek başkanları;  Sefaköy Iğdırlılar Dernek Başkanı Cafer Kılıç, Esenyurt Iğdırlılar Dernek Başkanı Ali Sakar, SERKADER Dernek Başkanı Ali Angi, Gebze Iğdır Tuzluca Ve Çevre Köyleri Dernek Başkanı Kahraman Akdemir Ve Tuzluca Kalaça Köyü Dernek Başkanı Serkan Tayfun sahneye alınarak federasyonun kurulması ve önemi hakkında görüşleri alındı ve hatıra fotoğrafı çekilerek son buldu. Kongre de Iğdırlı sanatçı Latif Ayyıldız da söylediği kahramanlık türküsüyle kongreye renk kattı. Süleyman Çay- Serkan Horuz



Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Iğdırlılar derneğinde bayram kutlaması
Sefaköy Iğdırlılar Derneği’nde Ramazan Bayramı sıcak bir buluşmayla kutlandı.

Haberi Oku